Visie en Missie: Samen spelen, samen maken

De Jeugdtheaterschool omarmt en verbindt iedereen die intrinsiek gemotiveerd is om met podium- en beeldkunst bezig te zijn. Ze discrimineert niet, respecteert en waardeert verschillen en sluit aan bij de belevingswereld van een diverse groep kinderen en jongeren. Docenten en deelnemers gaan op basis van positieve wederkerigheid met elkaar om. Door het vak en werkveld als doel te stellen en niet als middel te gebruiken zijn de nodige sociale en culturele vaardigheden een onderdeel van het proces en niet een gefabriceerd extrinsiek doel

De constructie van de Jeugdtheaterschool is duurzaam (ze bestaat al meer dan 20 jaar). Door subsidies kunnen projecten gestart worden of grootser worden uitgevoerd. De basis is niet afhankelijk van constante subsidiestromen.

De Jeugdtheaterschool laat zich beïnvloeden door het gedachtegoed van pedagoog Lev Vygotsky.

  • Door te spelen ontwikkelen kinderen en volwassenen
  • kinderen en jongeren uitdagen, van het voorbeeld volgen tot zelfstandig uitvoeren
  • De docent faciliteert en levert geen kant en klare content
  • denken wordt gevormd door taal, leren door sociaal bezig te zijn

De Jeugdtheaterschool werkt met de Zweedse acteertechniek ReFocus Method.
ReFocusMethod is een systematische benadering voor het ontwikkelen van een ‘zesde zintuig’ voor het identificeren en loslaten van spanning in het lichaam en het bewust worden waar de focus in een bepaalde situatie op gericht zal zijn. Het is er een praktische, heldere en direct toepasbare methode. Niet gestoeld op een wirwar van gedachten en psychologisering. Het geeft kracht en moedigt aan in jezelf te geloven.

Jeugdtheaterschool Hardenberg

Jeugdtheaterschool Hardenberg is onderdeel van Jeugdtheaterschool Zwolle en geeft lessen in de podiumkunsten aan kinderen en jongeren van verschillende leeftijden en op verschillende niveaus.
De Theaterwerkplaats is het platform voor jonge makers. Het is de plek in de stad en de regio waar talenten van kinderen en jongeren tot 21 tot ontwikkeling komen.

De jeugdtheaterschool is een plek waar deelnemers zichzelf kunnen zijn, samen plezier beleven, waar in veiligheid grenzen worden afgetast en confrontaties worden aangegaan. De ontwikkeling van creativiteit draagt bij aan de culturele diversiteit en ontwikkeling van niet alleen het individu maar ook de stad.

We nemen kinderen en jongeren serieus en bouwen onze lessen ook zo op. De nadruk van de lessen ligt op acteren, met voor de jongste groepen ook  aandacht voor dans en zang.  Tijdens de lessen is er ook ruimte voor extra drama-oefeningen en uitstapjes naar andere theaterdisciplines.

De reguliere jaarcursus-theater is voor iedereen toegankelijk, er wordt met een duidelijke visie en leerlijn gewerkt. De vooropleidingen zijn ervoor om kinderen en jongeren met talent, op het hoogst mogelijke niveau te brengen. Theaterwerkplaats Zukunft is er voor jongeren die graag theater willen maken of puur spelen in een voorstelling.

Lessen worden gegeven door een vast team van HBO opgeleide vakdocenten die ervaring hebben in het werken met kinderen en jongeren en die verschillende disciplines binnen het werkveld beheersen, zowel als docent, als regisseur of als uitvoerend artiest.

We stellen enkele toelatingseisen. Bij de reguliere lessen is voldoende motivatie en inzet voldoende om deel te nemen. Voor de opleidingsklassen en de theaterwerkplaats Zukunft geldt dat we aan de hand van een auditie bepalen wie tot de opleiding wordt toegelaten.

Daarnaast vragen we aan alle deelnemers om thuis lessen voor te bereiden. Zeker voor onze jongste cursisten helpen we daarbij, onder andere met regelmatige nieuwsbrieven waarin we ouders informeren en een uitgebreid lesplan waarin overzichtelijk op een rijtje staat wat we wanneer verwachten. Theaterles volgen brengt meer dan alleen een eindvoorstelling: het geeft zelfvertrouwen, leert een kind zichzelf presenteren en zorgt voor discipline. Kortom: eigenschappen die altijd van pas komen!

Het kernteam van de jeugdtheaterschool bestaat uit: Jasper de Bruijn, Veerle Ruizendaal en Bjorn Zillen.

Studenten van Artez Hogeschool voor de kunsten en de artiestenopleiding van Deltion worden via stages door de jeugdtheaterschool  begeleid in hun leerproces.

 

Over Stichting KONST en Xapp

De Jeugdtheaterschool is preferred supplier van stichting Konst. Stichting Konst heeft als doelstelling de bevordering van podium & beeldkunst onder kinderen en jongeren (KVK: 05076616).

Er zijn ook andere leslocaties in de regio: Dalfsen, Ommen, Raalte, Nijverdal en Zwolle.

Xapp verzorgt voor de jeugdtheaterschool de logistiek en administratie.Xapp verbindt kinderen en podiumkunsten in de ruimste zin van het woord met elkaar. Xapp verzorgt lessen in de uitvoerende kunsten voor kinderen en jongeren, organiseert zomerkampen met een indrukwekkende eindproductie (xappzomerkamp.nl) maar komt ook op basisscholen met verschillende educatieve theater- en filmprojecten (basisschoolproject.nl).

Via het kindercastingbureau van Xapp komen kinderen en professionele opdrachtgevers uit de wereld van film, theater of mode tot elkaar. (kindercasting.nl)

xapp

Scenes uit de voorstelling "Strafwerk"